Chlebovú pec v Svätokrížskom dome už otestovali. Podymníky alebo podymníke upečené priamo v nej budete môcť ochutnať počas Žiarskeho jarmoku.
ŽIAR NAD HRONOM. Hoci mesto rekonštrukciu a budúce sprístupnenie Svätokrížskeho domu na rovnomennom námestí ešte len plánuje, jeho potenciál chce využiť už počas tohtoročného Žiarskeho jarmoku, ktorý sa bude konať 8. až 10. októbra. V pôvodnej chlebovej peci sa budú opäť piecť podymníky a možno aj domáci chlieb.
Dvor otvoria pre verejnosť
"Máme tam zachovanú pec, ktorú pracovníčky mestského kultúrneho centra nedávno vyskúšali, preto by sme Žiarčanom chceli predviesť pečenie v nej. Dvor by sme na nejaký čas počas jarmoku otvorili pre návštevníkov a miesto na ňom by mohli nájsť aj tradičné remeslá," povedal hovorca mesta Martin Baláž.
Konkrétny program približujúci život obyvateľov niekdajšieho Svätého Kríža, ktorí boli známi ako vychýrení výrobcovia a jarmoční predajcovia zabíjačkových špecialít, kvôli čomu si vyslúžili prezývku hurkári, zverejní mesto krátko pred samotným jarmokom. Baláž pripomenul, že v minulosti už priamo v centre mesta či v areáli jednej zo základných škôl ukázali, ako sa kedysi varil domáci slivkový lekvár priamo pod holým nebom a na aké spôsoby ho ľudia v kuchyni mali najradšej.
Pekávali chlieb aj mrváne
Pečenie v zachovanej peci, ktorá sa naposledy používala pred desiatkami rokov, si nedávno vyskúšali Ľudmila Pulišová z mestského kultúrneho centra spolu s kolegyňou.
"Pec sme, samozrejme, najskôr poriadne vyčistili a vypálili. Až po tom sme zamiesili na domáci chlebík z múky, zemiakov uvarených v šupke, vody a kvásku ochutený len soľou a rascou. Predtým sme však upiekli podymníke, ako sa hovorilo u nás v Šášovskom Podhradí aj vo Svätom Kríži. Tieto placky z cesta, ktoré sa odoberie z toho chlebového, slúžili v minulosti na otestovanie teploty v peci, či nie je príliš alebo naopak málo vyhriata," priblížila Pulišová, ktorá sa zo záujmu už roky venuje tradíciám a zvykosloviu regiónu.
Podymníky, nárečovo podymníke, sa potierali rozpustenou masťou s cesnakom. "Zapíjali sa kyslým mliekom a bola to pochúťka. Práve túto chuť, ktorú už väčšina ľudí nemá kde a ako zažiť, by sme chceli priblížiť Žiarčanom a návštevníkom jarmoku," povedala.
V minulosti podľa nej slúžila pec zachovaná v dome, ktorý nedávno kúpilo mesto na Svätokrížskom námestí, práve na pečenie chleba. "Podľa môjho odhadu sa do nej naraz môže zmestiť osem až desať pecňov. V minulosti sa v nej ale mohli pekávať napríklad aj takzvané mrváne, koláče typické pre svadby," pripomenula ďalší z tradičných výrobkov z kysnutého cesta. "Keď som ešte ako dievča vyrastala v Šašovskom Podhradí, ženy doma bežne pekávali chlieb. Mrváň na svadbu mi však už v dedine piekli ako poslednej," zaspomínala si.