ŽIAR NAD HRONOM. Milovníci kávy si v piatok prišli na svoje. V priestoroch žiarskej hotelovky sa konal Latte Art Day s podtitulom Umelecké dielo s chuťou kávy. Latte art je spôsob prípravy kávy spojený s vytváraním vzorov na povrchu kávového nápoja. Návštevníci podujatia si tak vo svojej šálke mohli nájsť srdiečka, obrázky zvierat či rôzne veselé obrázky.
Aj tí najlepší na sebe musia pracovať
„Latte Art Day je podujatie v rámci celého Slovenska. Chceme priniesť ľuďom pri pití kávy zážitok, aby videli, čo všetko sa z nej dá vytvoriť,“ povedal marketingový manažér podujatia, Ján Bráďanský. Organizátorom celého podujatia ide najmä o šírenie kávovej kultúry.
Pri príprave takto ozdobených nápojov sa musí dbať na viacero faktorov. „Káva musí byť kvalitná, takisto aj mlieko,“ vysvetľuje manažér podujatia a dodáva: „Dôležité je, aby bol káva chutná, pekne vyzerajúca a potešila všetky zmysly. Pitie kávy totiž môže byť zážitok pre všetky zmysly,“ hovorí.
Rovnaký názor zastáva aj odborník v oblasti gastronómie Lukáš Ďuriš. Vytváranie nádherných obrazov z kávovej peny považuje doslova za umenie. „Vždy je to na predstavivosti baristu, ktorý už vopred vie, čo z peny vytvorí,“ vysvetľuje. Baristické umenie prirovnáva k maliarstvu. „Máte farby, závisí len od zručnosti baristu, aký tvar dosiahne.“ Aj tí najlepší podľa jeho slov museli na sebe dlho pracovať, aby dokázali svoje umenie vycibriť.
Bez tréningu to nejde
„Barista musí kávu pripraviť rýchlo, aby aj pena aj káva zostali v správnej konzistencii a obrázok si udržal svoj tvar,“ vysvetľuje znalec. Ďalej je to už na správnej technike naliatia mlieka do peny, keď sa obrázok vytvára. Barista môže potom špeciálnym perom dokresliť ďalšie kontúry.
Kvalitné baristické umenie si vyžaduje dlhý tréning. „Nešlo nám o to, aby sme dali dokopy tých najlepších baristov, ale aby sme ľuďom sprostredkovali ten najlepší zážitok,“ približuje myšlienku Latte Art Day. „Potešením pre nás je, keď sa k nám ľudia po tomto zážitku vrátia znova,“ dodáva.
FOTO: ONDREJ FILIPKO/LUCIA SVITKOVÁ