KREMNICA. Ekologické vzdelávacie a mládežnícke centrum Tymián zorganizovalo Gazdovské trhy, ktorých cieľom je spropagovať miestne rodinné farmy produkujúce zdravé potraviny.
Dobrá biokvalita
„Ľudia z okolia, ani samotní Kremničania, nevedia, že vo svojej blízkosti majú možnosť kúpiť si dobrý kozí či ovčí syr, alebo kravské mlieko produkované čistým spôsobom,“ hovorí Betty Mršková z občianskeho združenia Tymián.
„Gazdovskými trhmi sa pokúšame zaviesť novú tradíciu, aby sme miestnym ľuďom mohli ponúkať stále viac domácich produktov v dobrej biokvalite,“ tvrdí.
Na trhy prišli prezentovať svoje výrobky dve farmy zo susedných regiónov a štyri miestne. Konkrétne Salaš z Kopernice, Malý dvor z Kremnice, bylinková záhrada Tymián z Kunešova a z tej istej obce farma Pod vŕbou. Podľa Mrškovej ich je však v tejto lokalite oveľa viac. „So všetkými sme spolupracovať nestihli. Zatiaľ sa to len rozvíja, chce to čas,“ podotkla.
„Vytlačili sme si propagačné letáčiky, kde sú informácie o každej zo štyroch spomínaných fariem. K dispozícii budú aj v širšom regióne, napríklad prostredníctvom informačného centra a podobne.“
Aby všetci z okolia vedeli, ktoré produkty pochádzajú z lokálnych fariem, predstavili počas Gazdovských trhov logo Kremnický región.
„Túto značku budú používať farmy, ktoré sa zapoja do nášho podporného programu. Všetci tak budú vedieť, že ide o produkty z prostredia zdravého a čistého kremnického regiónu,“ povedala. „Postupne by sa k nám mohli pridávať aj remeselníci vyrábajúci napríklad koberce či vyrezávané predmety,“ dodala.
Logo kremnických farmárov. FOTO: 51
Spracúvajú aj vlnu
Medzi vystavujúcimi nás zaujala Zuzana Roziaková, ktorá pracuje na rodinnej farme pri Zvolene. Ovce chovajú najmä kvôli mlieku, z ktorého vyrábajú rôzne druhy syrov. V zime sa však snažia zužitkovať aj vlnu. „V dnešnej dobe sa pokladá skôr za odpad, no my sme sa rozhodli, že ju budeme spriadať, česať a prať,“ povedala. „Vyrábame z nej drobnosti pre potešenie, napríklad bábiky. Alebo nite, z ktorých sa dá potom štrikovať.“ Z olejov a kozieho mlieka však dokáže vyrobiť aj mydlá. „Tie potom zaplsťujem do ovčej vlny. Na pokožku to pôsobí ako píling,“ vysvetlila.
Zuzana Roziaková vyrába mydlá, ktoré zaplsťuje do ovčej vlny. FOTO: EVA ŠTENCLOVÁ
Pri ďalšom stánku prezentovali svoje produkty Elena a Jana z Devičian pri Pukanci.
„Máme ovocné sady, v ktorých pestujeme najmä hrušky, jablká a marhule. Ale aj zeleninu a liečivé rastliny. Chováme tiež ovečky a včely,“ vymenovali. „Našimi odberateľmi sú najmä škôlky, ktoré chcú deťom poskytnúť zdravé bio produkty,“ uzavreli.